TOIMINTAKERTOMUS


LÄHIÖ OLKKARI RY:N TOIMINTAKERTOMUS


Lähiö Olkkari ry perustettiin elokuussa 2021 pidemmän harkinnan jälkeen ja pitkäaikaisen unelman toteuttamiseksi. Monipuolista toimintaa on kuitenkin ollut jo 2017 helmikuusta lähtien.

TOIMINTA ENNEN YHDISTYSTÄ

Kaikille avoin luentojen kevät palveli lähiöläisiä vuonna 2018, jolloin saimmekin varsin hohdokkaita nimiä puhumaan Ala-Malmille tärkeistä, koskettavista ja ajankohtaisista asioista. (Tommy Hellsten, Hanna Partanen ym.)

Kaikille avoin joululahjapaja avasi ovet käsitöistä ja neulomisesta kiinnostuneille 2020 syksyllä ja oli avoin sen vuoden loppuun asti. Tämä toikin kivasti käsityökärpäsen puraisemia paikalle sekä lankalahjoittajat innostuivat lahjoittamaan lankoja, sillä pajaan sai tulla neulomaan myös hyväntekeväisyyteen. Joulun 2020 alla saimmekin vietyä kivasti lämpimiä malmin kirkolle missä diakonia työntekijät jakoivat niitä eteenpäin tarvitseville.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujille tarkoitettu vertaistuellinen OK-kerho on toiminut säännöllisesti aina vuodesta 2017 kevät - ja syyskausin, joskus jopa kesäisin. Olemme saaneet paljon tukijoita huippuvierain, ohjelmin sekä huippu tapahtumin.

Yhteiskristillinen toiminta meillä alkoi 2019 loppuvuodesta sinkkumiiteillä Ala-Malmilla. Sitä ennen saimme tehdä yhteistyötä malmin kirkon kanssa sinkkuiltoja järkkäillen. Tämän jälkeen on ollut upeita tapahtumia, sinkkuilloin, pop-up kahviloin, leirein ja ihanin päiväretkin eri kaupungeissa.

Yhteysillat alkoivat kesän alussa 2021. Istuimme sanan äärellä, eli luimme raamattua ja keskustelemme aiheesta ja jaamme ajatuksia.


YLEISTÄ YHDISTYKSESTÄ

Lähiö Olkkari pyrkii toiminnallaan olemaan monipuolisesti yleishyödyllinen ja edistämään yhteisöllisyyttä toimialueellaan. Haluaisimme tarjota Helsinkiläisille toisen olohuoneen jonne on helppo tulla ja jossa voi olla oma itsensä. Toimintamme tarkoituksena on tulevaisuudessa tukea monipuolisemmin erinäisistä syistä heikossa asemassa olevia, sekä tarjota osallisuutta ja ehkäistä syrjäytymistä. Myös toiminnan tarjoaminen nuorille aikuisille on lähellä yhdistyksen sydäntä ja tähän tähtäämme ensivuoden suunnitelmissa hanakammin.

Lähiö Olkkari on tarkoitettu kaikille täysi ja työikäisille helsinkiläisille. Lähiö Olkkari toimii toistaiseksi täysin vapaaehtoisvoimin.

TOIMIPAIKKA JA KULKUYHTEYDET Toiminta paikkana meillä on tämän vuoden syksyllä ollut kirkonkyläntie 2 ylä-malmilla, malmin toimintakeskuksen tilat.

Kulkuyhteydet ovat hyvät. Lähiö olkkari sijaitsee aivan juna-aseman vieressä, jonka yhteydessä on myös bussiterminaali ja monipuoliset bussiyhteydet poikittaislinjoineen.

HALLITUS

Hallitukseen valittiin.

Albert Tukiainen, Anni Jaromaa, Sanna Nevalainen, Päivi Lahtivesi, Niina Brusila, Tarja Korkala ja Tiia Ranninen. Joulukuun syyskokouksessa hallituksen jäseneksi valittu Maria Korkala


Puheenjohtajaksi valittiin Tarja Korkala

Varapuheenjohtajaksi valittiin Päivi Lahtivesi

Sihteeriksi valittiin Sannan Nevalainen

Taloudenhoitajaksi ja talous vastaavaksi valittiin Anni Jaromaa

HALLITUKSET KOKOUKSET , joita on ollutkin tässä syksyn aikana muutamia ovat olleet mielenkiintoisia, sillä kaikille meille nämä ovat olleet uusia asioita. Opimme siis kaikesta kantapään kautta, mutta toivoen että saisimme siitä lempeän opetuksen. Vaikka aika on uusien asioiden tiimoilta ollutkin melko haastavaa, niin haluamme ottaa tämän haasteena vastaan. Se mikä sydämellemme on laskettu, sen vuoksi olemme valmiit tekemään myös työtä siihen asti, kunnes tavoitteemme toteutuu.


NETTISIVUT Saatiin kunnolla auki syys-lokakuun aikana.


SYKSYN OHJELMA LÄHIÖ OLKKARISSA 2021

Maanantaisin kokoontui Mielenterveys - ja päihdekuntoutujien, sekä muilla tavoin elämän haasteita kohdanneiden vertaistuellinen Ok kerho. Kerho starttasi tänä vuonna syyskuun loppupuolella. Oli mukavaa taas kokoontua yhteen kerho illoissa vaihdellen viime aikaisia kuulumisia. Erityisen suosittuja aiheita tämän vuoden ohjelmassa olivat tunnelukko ja toipuva mieli. Korona tilanne hillitsi hieman osallistuja määrää Jesse Kaikurannan käynnille. Tämän positiivinen puoli oli se, että saimme pienen kymmenkuntaisen ryhmän kanssa jakaa syvällisemmin keskusteluja Jessen kanssa. Oli aivan huikeaa kuulla tämän kaunista soljuvaa laulua.

Ok kerhon puitteissa meillä oli syksyn aikana mahdollisuus tarjota myös kokemusasiantuntijan kanssa keskustelua. Aika on pitänyt varata sähköpostilla. Harkitsemme ensi vuodelle myös tukipuhelimen pitoa.


Ok kerhon syksy ohjelmana oli:

20.9 Sadonkorjuu juhlat

4.10 Rentoutusta läsnäoloon Minna Lap-Veteläinen

18.10 Tunnelukot Ulla Pentikäinen

1.11 Toipuva mieli Markus Raivio

15.11 Jouluinen levyraati

29.11 Artisti vieraana Jesse Kaikuranta

13.12 Vinkkejä arkeen ja ruokarytmiin Martat Hanna Pikkarainen


Säännöllisten ja teemallisten kerho-iltojen lisäksi meillä on ollut erilaisia tapahtumia piristämässä syksyn synkkiä iltoja.

Tiistain liikuntahetki lähiöläisille kävelyn merkeissä on tuonut iloa arjen iltoihin yhdessä liikkuen ja rennosti rupatellen. Kävelyhetkiin on osallistunut muutamia aktiivisia kävelijöitä.

Keskiviikkoisin meillä oli yhteiskristillistä toimintaa yhteys iltojen merkeissä. Kivasti porukka on löytänyt tännekin ja näissä illoissa on ollut helppo asettua sanan äärelle. Parasta on, kun ei tarvitse sitoutua osallistumaan vaan voi tulla aina silloin kun se on omalle aikataululle sopivaa.


Torstain kässä-paja on ollut auki myös tänä vuonna kädentaitoisille. Kässä-paja ei tänä vuonna tuonut niin paljon neulojia paikalle, kuin viime vuosi, mutta jatkamme kässä-pajaa myös ensi vuonna harkiten toista viikonpäivää ja aikaa uudelleen.


Lauantai olkkari on ollut auki koko syksyn ajan kaikille Helsingin lähiöläiselle klo 16- 18. Kaikille avoimeen ja tarkoitettuun olkkariin on saanut tulla oleilemaan, pelailemaan ja jutustelemaan kahvikupin äärelle muiden lähiöläisten kanssa. Lauantai olkkari on ollut tunnelmaltaan rauhallinen ja mukava. Olemme pelailleet mm. hauskaa skippo peliä ja keskustelleen syvällisiä mm. elämäntapa muutoksista.


Toinen tärkeä yhteiskristillinen toiminta oli kristittyjen sinkkuillat, joka kokoontui kahden viikon välein lauantaisin nyyttäri periaatteella. Täällä oli tunnelma kohdillaan, hyvin rento ja iloinen meininki. Puskaradio on kiirinyt ja osallistujamääräkin on sen mukainen. Myös sinkkuporukka on päässyt nauttimaan kulttuuri elämyksistä teatterin merkeissä syksyn aikana.


Nettigalleria. Nettisivujen avaaminen mahdollisti Nettigallerian, jota on tarkoitettu kaikenlaisille luoville ihmisille. Julkaisemme eri lahjakkuuksien töitä sivuillamme. Ne voivat olla maalauksia, puutöitä, runoja ym. Muutama on uskaltanutkin lähettää meille jo töitään ja niitä kannattaa käydä ihastelemassa sivuillamme.


Lähiö Olkkari kokonaisuudessaan toteutti syksyn aikana myös useita kulttuurielämyksiä, kuten konsertti- ja teatterivierailuja.

Kaiken kaikkiaan Lähiö Olkkarin ryhmissä ja tapahtumissa kävi syyskuun aikana 73 kävijää, lokakuun aikana kävi 280 kävijää, marraskuun aikana kävijöitä oli 239 ja joulukuun aikana 123. Korona aika on verottanut myös kävijöiden määrää.


JÄSENSIVUT valmistuivat vasta marras-joulukuun vaihteessa 2021. Joulukuun lopussa on yhteensä jäsentä 40.